Olej łopianowy – właściwości i zastosowanie

Olejek łopianowy jest cennym źródłem witamin i innych naturalnych substancji, które korzystnie działają zarówno na zdrowie, jak i urodę. Może być stosowany na przykład na porost włosów. Olejek łopianowy pozyskiwany jest z korzenia łopianu większego. Ekstrakt z tego korzenia miesza się z innym olejem roślinnym (najczęściej z olejem słonecznikowym lub kukurydzianym). Bardzo często w tym procesie dodatkowo wzbogaca się uzyskany produkt innymi ekstraktami roślinnymi (przykładowo ekstraktem z czerwonej papryki, skrzypu polnego lub olejkiem arganowym).

Właściwości i działanie olejku łopianowego

Olejek łopianowy zawiera substancje, które pomagają oczyścić organizm i pozbyć się toksyn. Poprawia również przemianę materii oraz wspomagają pracę wątroby. Dodatkowo posiada właściwości bakteriostatyczne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Ponadto ma silne działanie probiotyczne, a to oznacza, że wspomaga florę bakteryjną skóry i chroni ją przed niekorzystnym działaniem mikroorganizmów chorobotwórczych. Oprócz wyżej wymienionych właściwości olejek łopianowy posiada jeszcze inne, a jest ich tyle, że nie sposób wymienić wszystkich.

Zastosowanie olejku łopianowego

Najczęściej olej łopianowy stosowany jest do pielęgnacji włosów, łagodzenia podrażnień, oraz jako środek łagodzący objawy infekcji. Pomaga również w egzemie, łupieżu i grzybicy. Olejek łopianowy doskonale wzmacnia cebulki włosowe i zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów. Do włosów zniszczonych polecana jest maseczka z olejku łopianowego. Olejek łopianowy dobrze sprawdzi się również jako kosmetyk nawilżający i odżywiający skórę twarzy.

Efekty stosowania

Jak w wielu przypadkach na efekty stosowania trzeba troszkę czasu poczekać, bo może to być nawet kilka tygodni, ale efekt jest wart poświęconego czasu i przede wszystkim systematyczności, która jest kluczowa w tym, aby osiągnąć najlepsze efekty. Dzięki olejkowi łopianowemu można mieć przepiękne włosy, skórę, twarz i można pozbyć się wielu nieprzyjemnych dolegliwości związanych z chorobą skóry.